Η Μαγεία του Μαύρου

έκθεση χαρακτικής

Την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023 η γκαλερί follow your art σας προσκαλεί στην ατομική έκθεση χαρακτικής της Μαίρης Σχοινά με τίτλο «Η Μαγεία του Μαύρου» με αφορμή την επέτειο 10 χρόνων από την πρώτη παρουσίασή της στη γκαλερί Σκουφά, στην Αθήνα. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται μια ενότητα έργων διαφορετική από τη συνήθη οπτική της απέναντι στο φως και τη φύση. Μέχρι τότε, το ενδιαφέρον της Μαίρης Σχοινά εστιαζόταν περισσότερο στην απόδοση του φωτός μέσα από την κίνηση και τη διαφάνεια του χρώματος, ενώ σε αυτή την ενότητα απομακρύνεται από αυτό εστιάζοντας στις ιδιαιτερότητες του μαύρου.

Όπως σημειώνει η Ειρήνη Οράτη, καλλιτεχνική διευθύντρια στο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και πρώην επιμελήτρια της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank:
«Η Σχοινά προσθέτει στη χαρακτική διαδικασία ένα επιπλέον στάδιο, επιλέγοντας να επεξεργαστεί, μέσα από την τεχνική της ακουατίντας, δικές της ασπρόμαυρες ψηφιακές φωτογραφίες, λήψεις που πραγματοποιήθηκαν καλοκαίρι κοντά στη θάλασσα, νυχτερινές ώρες με πανσέληνο. Η διαφορετική αντιμετώπιση της φωτογραφικής λήψης φέρνει τη Σχοινά μπροστά σε δύο προκλήσεις. Πρώτον, να δουλέψει με τις εντυπώσεις που δημιουργεί το φως χωρίς τη μεσολάβηση του χρώματος - με το οποίο είχε δουλέψει σχεδόν αποκλειστικά τις τελευταίες δεκαετίες. Δεύτερον, με την επιλογή της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, να επιστρέψει με επιτυχία πίσω στις πρωταρχικές δεσμεύσεις της χαρακτικής, που είναι η σχέση του άσπρου με το μαύρο».

Η ίδια αναφέρει:
«H φωτογραφία εισέβαλε στους χώρους της εικαστικής έκφρασης, ιδιαίτερα στο χώρο της χαρακτικής, το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα. Ήταν η εποχή που οι εικαστικοί αναζητούσαν ευκαιρίες και μελετούσαν τρόπους να βελτιώσουν την ευκρίνεια της έκφρασής τους. Έκτοτε, η φωτογραφία μπορεί να δημιουργήσει ένα σπάνιο φαινόμενο: να καταγράψει το φευγαλέο, το ραγδαίο, το τυχαίο, ακόμα και την κίνηση του φωτός. Πρόκειται για τη μαρτυρία της εξωτερικής πραγματικότητας της ζωής μας μέσα στο χρόνο. Με τη μεταφορά της φωτογραφίας σε πλάκα χαλκού, δηλαδή με τη φωτοχαλκογραφία, τα παραπάνω φαινόμενα που ο καλλιτέχνης καταφέρνει να καταγράψει, μπορούν να τον οδηγήσουν σε μοναδικά εικαστικά αποτελέσματα. Έτσι σήμερα, η σχεδόν μαγική δύναμη της καταγραφής και ενδυνάμωσης της εικαστικής εικόνας έχει καταστήσει τη φωτογραφία εργαλείο απαραίτητο στην Τέχνη. Στην πλάκα του χαλκού, με την ακουατίντα και τις οξειδώσεις, ο καλλιτέχνης μπορεί να πετύχει το μαγικό μαύρο και πολλούς τόνους του γκρι, αυξάνοντας τις δυνατότητες για διαφορετικά αποτελέσματα στη σύνθεση».

Η Μαγεία του Μαύρου -- poster or photo of exhibited artwork
Η Μαγεία του Μαύρου -- poster or photo of exhibited artwork
Η Μαγεία του Μαύρου -- poster or photo of exhibited artwork
Η Μαγεία του Μαύρου -- poster or photo of exhibited artwork
20 Ιουλ 2023 - 31 Ιουλ 2023
Opening Hours
Δευ - Κυρ 18:00-00:00
Location
follow your art, Καψάλι, Κύθηρα, 80100
Organiser
follow your art
Artist
 
qrcode business card postal address map Μετάβαση σε Google Maps Μετάβαση σε OpenStreetMap
Stay in touch with us!

Ενδιαφέρεστε για newsletters?
Σημειώστε το email σας
(Η Google δεν θα καταγάψει το email σας, αλλά θα εγκατασταθούν google cookies. Εάν δεν θέλετε επιπλέον cookies, χρησιμοποιήστε τη Σελίδα Επικοινωνίας μας και ζητήστε να συμπεριληφθείτε στα ενημερωτικά δελτία).

Ακολουθήστε το RSS Feed μας:
Εκθέσεις & Εκδηλώσεις
(Τι είναι το RSS ?).

Επισκεφτήτε τη
Σελίδα Επικοινωνίας μας,
για να ανακαλύψετε πιο διαδραστικές
μεθόδους επικοινωνίας.