Natura Transita

Έκθεση περιβαλλοντικής Φωτογραφίας

«Δεν είμαστε ιδιοκτήτες του κόσμου, είμαστε μέρος του».
Αρχαίο ρητό των Αβορίγινων της Αυστραλίας

Η γκαλερί follow your art σε συνεργασία με τη γκαλερί a.antonopoulou.art παρουσιάζουν για πρώτη φορά στα Κύθηρα το φωτογράφο Γιάννη Τζώρτζη στην έκθεση περιβαλλοντικής φωτογραφίας με τίτλο «Natura Transita» ή αλλιώς «Η Φύση σε μετάβαση».

Χρειάστηκε μία πανδημία για να διαπιστώσουμε πως αδυνατούμε να εμποδίσουμε την αέναη ροή που διαμορφώνει το πλαίσιο της ύπαρξής μας. Η αλαζονική ψευδαίσθηση μιας βολικής «σταθερότητας» που είχαμε συνδέσει με την υποτιθέμενη «υπεροχή» του είδους μας κατέρρευσε με πάταγο. Είμαστε μέρος της Φύσης που βρίσκεται σε διαρκή μετάβαση. Όπως έγραψε ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, «ποτέ ο κόσμος δεν ένιωσε ίσως πως διαθέτει τόσο αξεδιάλυτα κοινή μοίρα όσο σ’ αυτό το κράτημα διαρκείας της ανάσας που διαπέρασε οριζόντια την ανθρωπότητα». Και ποτέ η περιβαλλοντική φωτογραφία δεν αξιοποιήθηκε με μεγαλύτερη ευαισθησία και με πιο αδιάσειστη τεκμηρίωση για να αποδώσει ακριβώς αυτό.

Η έκθεση του Γιάννη Τζώρτζη πέρα από την ατέρμονη βιωματική περιπλάνησή του στον ωκεανό της ατομικής ευθύνης και της αυθεντικής καλλιτεχνικής έκφρασης, αποτελεί ένα αγωνιώδες κάλεσμα συλλογικής συνειδητοποίησης του πόσο πολύ εξαρτόμαστε (ακόμη) τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενεές από τις επιλογές μας. Η Φύση ούτως ή άλλως θα συνεχίσει τη μετάβαση και χωρίς εμάς.

Ο Γιάννης Τζώρτζης είναι μέλος της Royal Photographic Society of Great Britain και έχει ταξιδέψει τον κόσμο με την οργάνωση Green Project υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, για την αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης μέσω της περιβαλλοντικής φωτογραφίας.
Το έργο του έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως Best Practice in the Annual Report of National Commissions for UNESCO του 2014 ενώ έχει αποσπάσει το Πρώτο Βραβείο στις Τέχνες στο Public Book Awards 2015, το Πρώτο Βραβείο του International Photo Competition 2014 του Energy Community της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη, το Μεγάλο Βραβείο Διεθνούς Συμμετοχής του Festival del’ Image Environnementale 2010 στο Παρίσι καθώς επίσης και το Τρίτο Βραβείο για Μηχανισμό Καθαρής Ανάπτυξης στο United Nations Framework Convention on Climate Change 2010 στο Κανκούν του Μεξικό. Το 2018, το ντοκιμαντέρ «Sudamerica» σε παραγωγή της Green Project διακρίθηκε στο «4ο Αφιέρωμα στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ της Αθήνας», που συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ το 2019 κέρδισε το ειδικό βραβείο El Rey: Espíritude España στο Barcelona International Film Festival.

Natura Transita -- poster or photo of exhibited artwork
Natura Transita -- poster or photo of exhibited artwork
24 Ιουλ 2022 - 04 Αυγ 2022
Location
follow your art, Καψάλι, Κύθηρα, 80100
Organiser
follow your art, a.antonopoulou.art
Artist
 
qrcode business card postal address map Μετάβαση σε Google Maps Μετάβαση σε OpenStreetMap
Stay in touch with us!

Ενδιαφέρεστε για newsletters?
Σημειώστε το email σας
(Η Google δεν θα καταγάψει το email σας, αλλά θα εγκατασταθούν google cookies. Εάν δεν θέλετε επιπλέον cookies, χρησιμοποιήστε τη Σελίδα Επικοινωνίας μας και ζητήστε να συμπεριληφθείτε στα ενημερωτικά δελτία).

Ακολουθήστε το RSS Feed μας:
Εκθέσεις & Εκδηλώσεις
(Τι είναι το RSS ?).

Επισκεφτήτε τη
Σελίδα Επικοινωνίας μας,
για να ανακαλύψετε πιο διαδραστικές
μεθόδους επικοινωνίας.